Efter Luzjkov

Av: Elisabeth Hedborg, mångårig Rysslands-korrespondent

Säga vad man vill om Moskvas forne borgmästare Jurij Luzjkov – men han var onekeligen en färgstark figur på den med tiden alltmer strikta politiska parnassen i Ryssland. Med den svarta skinnkepsen nedtryckt i pannan och en ettrig gåpåar-stil odlade han skickligt bilden av sig själv som en äkta ”folkets man”.

Från och med nu kommer emellertid striktheten att ta över även i Moskva – Sergej Sobjanin, en grånad 52-årig industritekniker och jurist, tar över när Moskvas statsduma väl formaliserar det beslut, som president Medvedev redan har fattat. Därmed har ett viktigt generationsskifte skett, för om Luzjkov var en politisk tungviktare med rötterna i Jeltsineran, så har Sobjanin gjort sin spikraka politiska karriär under Putins tid. Sobjanin var chef för Putins kansli under dennes tid som president och innehar samma post nu när Putin är premiärminister. År 2007 ledde han Medvedevs valkampanj till presidentposten. Han är alltså en viktig länk mellan Medvedev och Putin.

Luzjkovs mandatperiod varade egentligen till nästa sommar men makthavarna i Kreml tycks ha ansett att ett byte av styret i Moskva så nära inpå det viktiga valet till duman hösten 2011 vore för riskabelt. Och eftersom det styrande tandemparet redan nu har siktet inställt på det ännu viktigare presidentvalet 2012, var det hög tid att ersätta Luzjkov med en trogen man från de egna leden. Och Luzjkov bjöd själv mycket oförsiktigt på de stridsäpplen, som gav Kreml en anledning att agera.

Det tilltagande kaoset i Moskvas trafik, blev en allt tyngre black om foten för Luzjkov – köer och oupplösliga stockningar gjorde stadens bilister till nervösa vrak.

När så Luzjkov, mitt i sommarens dramatiska värmebölja. föredrog att kurera en tennisskada utomlands, långt från de vanliga moskvabornas vedermödor, noterades detta med irritation. Vill man vara en ”folkets man” med keps och allt, så skvallrar ett sådant beteende om en klart försämrad politisk fingertoppskänsla.

Inte heller är det lämpligt att hamna på kollisionskurs med landets president – men när Luzjkov inte brydde sig om de demonstranter, som ville stoppa motorvägsbygget genom ett skogsparti utanför Moskva var det precis vad som skedde. Medvedev tog demonstranternas parti och Luzjkovs nederlag var ett faktum.

Lägg därtill alla korruptionsrykten, envist surrande som flugsvärmar runt borgmästaren och hans hustrus miljardaffärer, så var det till sist bara en tidsfråga hur länge Luzjkov skulle få ha kvar sin post.

När Dmitrij Medvedev till sist den 28e september avsatte denne politiske tungviktare, var det officiella skälet att presidenten hade ”förlorat förtroendet” för honom. Denna tuffa formulering var slutpunkten på en lång maktkamp och sände en chockvåg genom samhället. Ryssarna, som nästan hade glömt bort Jeltsinårens kaotiska politiska öppenhet, bevittnade för första gången på många år en brutal maktstrid på högsta nivå. Att presidenten skulle avgå med segern var ingen överraskning – utom möjligen för Luzjkov själv.

Många har nu jublat över att Medvedev visade sig stark nog att ta en konflikt med självaste Luzjkov. ”Han har visat att han verkligen är president” säger en del och välkomnar denna handlingskraft som ett bevis för att Medvedev kanske rentav är på väg att driva en självständig linje gentemot Putin.

Men enligt konstitutionen är det just presidentens uppgift att sköta dessa viktiga ärenden. Putin har hela tiden iakttagit tystnad och varit klädsamt tillbakadragen. Han har inte gjort en min av att vilja stödja Luzjkov utan har lugnt och stilla placerat en av sina trognaste vapendragare – Sergej Sobjanin – på posten som ny borgmästare i Moskva. Hela denna strategiskt viktiga politiska operation har skett på ett – ur formell synpunkt – oklanderligt sätt. Den bär Putins stämpel och gör definitivt slut på alla spekulationer om att det skulle finnas en spricka inom det styrande tandemparet.

För Jurij Luzjkov och hans hustru, landets rikaste kvinna, gäller det nu att hålla tyst och gilla läget – om de alls ska ha en chans att få behålla åtminstone delar av sin enorma förmögenhet. Bråkstakar göre sig inte besvär, i synnerhet inte om det finns misstankar om att de har tjänat sina pengar med otillbörliga metoder.

Hur Sobjanin kommer att sköta sitt nya jobb får framtiden utvisa. Medvedev har sagt att trafiken, korruptionen och socialpolitiken blir den nye borgmästarens viktigaste uppdrag. Redan innan han formellt har tagit över, har tungt vägande politiker ur alla läger betygat Sergej Sobjanin sin vördnad och vittnat om hans kapacitet. Säkert kommer han att vara en skicklig administratör och politiker även på denna post samt ett lydigt redskap för maktens yttersta förvaltare. Enligt en del analytikers gissningar skulle han rentav kunna vara påtänkt som presidentkandidat för år 2012.

Oct 19, 2010, by Elisabeth Hedborg