Blog

Moscow in Corona-times
Photo of the Boulevard ring road in Moscow at rush-hour (9 AM) in Corona-times, May 2020. The photo is taken by our former board member, Sven Lexner, now in quarantine.
May 06, 2020, by Sven Lexner (sven.lexner@advokatlexner.com)
Pictures from the Annual Meeting 2019
Pictures from the Annual Meeting 2019
May 14, 2019, by Heinz Sjögren
Krönika
Sommaren 1968 var härligt varm och skön. Efter ett år på slaviska institutionen i Lund tänkte jag använda juli till att förkovra mig i den svåra konsten att böja ryska verb. Så det blev en språkkurs i Sovjetunionen.
Sep 28, 2018, by Elisabeth Hedborg
Är den ryska våren här?
Klockan sju på morgonen den 23 december 1986 steg Andrej Sakharov av tåget på Jaroslavl-stationen i Moskva. Trots kylan och mörkret var stämningen på perrongen euforisk. Efter sju års påtvingad isolering i staden Gorkij hade nobelpristagaren och medborgarrättskämpen Sakharov fått tillstånd att återvända hem. Han var trött och blek men obruten. En första bräsch hade slagits i kommunismens järnridå.
Feb 20, 2012, by Elisabeth Hedborg
Dumavalen 2011
Något nytt håller på att ske i Ryssland – en politisk vindkantring eller kanske en islossning i det ryska folkets medvetande. ”Vi lever i ett nytt land, ett land som håller på att återfödas”, sa en av alla de röster man kunde höra på radiostationen ”Moskvas Eko” under rapporterna från massdemonstrationerna den 10e december.
Dec 24, 2011, by Elisabeth Hedborg
Terrorattacken på flygplatsen i Domodedovo
Terrorattacken på flygplatsen i Domodedovo i januari i år blev ännu ett smärtsamt bevis för det ryska samhällets oförmåga att förutsäga och hantera kriser. För president Medvedev blev det en anledning att rikta hård kritik mot säkerhetstjänsten och inrikesministeriet. Flera höga befattningshavare fick lämna sina poster.
Feb 27, 2011, by Elisabeth Hedborg
Efter Luzjkov
Säga vad man vill om Moskvas forne borgmästare Jurij Luzjkov – men han var onekeligen en färgstark figur på den med tiden alltmer strikta politiska parnassen i Ryssland. Med den svarta skinnkepsen nedtryckt i pannan och en ettrig gåpåar-stil odlade han skickligt bilden av sig själv som en äkta ”folkets man”.
Oct 19, 2010, by Elisabeth Hedborg
Modernisering
När den franske markisen Astolphe de Custine år 1839 besökte Ryssland var det ett land där livegenskap, fattigdom och fylleri existerade sida vid sida med utsökt lyx och kultiverat umgänge.
Jun 14, 2010, by Elisabeth Hedborg
Tandemokrati
Förr i tiden kom man alltid hem från en resa till Moskva med nya anekdoter. Numera är det tunnsått med den varan. Efter mitt senaste besök i Ryssland har jag dock med mig denna: president Medvedevs mamma berättar för sin väninna om den duktige sonen. ”Min Dmitrij har alltid varit så flitig. Högsta betyg i skolan och sedan läste han juridik med sådan framgång. Och tänk – nu arbetar han som president åt Putin!”
Feb 17, 2010, by Elisabeth Hedborg
“Revisorn” – Korruption och maktmissbruk.
Ar 1836 skrev Nikolaj Gogol sin komedi “Revisorn” – en vällustig drift med rysk småstadsmentalitet och framfòrallt med korruption och maktmissbruk.
Sep 14, 2009, by Elisabeth Hedborg
Från det stora kaoset till den stora krisen – en berättelse från fabriksgolvet
I början av 1990-talet var allt möjligt i Ryssland – Sovjetunionen hade fallit samman och kaos rådde. Jevgenij Zubenko och Aleksej Skorochodov var två studenter som fick en idé: de skulle köpa Colgate tandkräm i Uzbekistan och sälja den i Polen. Idén visade sig vara genialisk och under 1990-talets bristår fraktades tandkrämstuberna från Centralasien via Moskva till Warszawa.
Jun 03, 2009, by Elisabeth Hedborg
Efter krisen
Den dagen kommer när Ryssland tar sig ur den här krisen också. Förmodligen betydligt snabbare än vad de flesta väst- experter tror. Ryssarna är ett krisvant folk. Och som så många gånger i rysk historia kommer landet också ut ur den här krisen stärkt och full av nya lärdomar. Frågan är dock vad har man lärt sig?
Apr 20, 2009, by Joakim Sjölund
Mina tankar om Ryssland
Det var våren 1983 som jag fick veta att jag hade fått jobbet som Sveriges Radios nya korrespondent i Moskva. Bland vänner och bekanta fanns det flera, som skakade på huvudet och bekymrat frågade vad som hade hänt – hade jag blivit ovän med någon chef? Var detta möjligen något slags bestraffning? För inte kunde man väl av fri vilja önska sig att bo och arbeta i Moskva?
Mar 20, 2009, by Elisabeth Hedborg